Ohjeita kävijöille

Iltarastit ovat hyvä kuntoilu- ja luontoliikuntamuoto, jota kannattaa kokeilla niin yksin kuin ryhmässäkin. Suunnistus sopii harrastuksena niin lapsille kuin aikuisillekin, kuntoilijoille kuin aktiivisille harrastajillekin. Rasteilla on tarjolla useita eritasoisia ja -mittaisia reittejä, sekä osassa iltarasteista jopa lasten ratojakin.

Lähialueen seurat järjestävät viikoittain useita iltarasteja, joten kannattaa kokeilla lajia. EPSU-kortilla pääset niihin kausihinnalla.

* Hanakat-rastit tiistaisin (Kuortane, Alavus, Ähtäri, Lehtimäki)
* Lapuan Virkiän iltarastit tiistaisin
* Rasti-Jussien iltarastit maanantaisin
* Järviseudun Rasti ry iltarastit torstaisin

Toiminta iltarasteilla:

  1. Rastien paikat vaihtelevat viikoittain, joten kannattaa ennakkoon selvittää lähtöpaikka seurojen kotisivuilta. Iltarastien lähtö Viiskuntarasteilla tapahtuu klo 17-19 välisenä aikana. Varustaudu pukeutumalla keliin ja maastotyyppiin sopivasti, lisäksi olla peruskompassi sekä EMIT-kortti (voi vuokrata).
  2. Paikan päällä tutustu ratavaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopiva rata.
  3. Ilmoittaudu lähdössä seuran toimitsijalle, maksa karttamaksu 7€ (huomioi EPSU-kortti, muut maksuvaihtoehdot, alle 20-vuotiaat ilmaiseksi) sekä kirjaa lähtölistaan oikealle radalle nimesi sekä muut tarvittavat tiedot. Jossain iltarasteilla ilmoittautumisen yhteydessä sinun EMIT-korttisi luetaan tulospalveluohjelmaan, jossa mahdollisesti puuttuva tiedot täydennetään.
  4. Tarkista vielä, että sait oikean kartan ja sinulla on toimiva EMIT-kortti.
  5. Radalle lähtöaika määräytyy pitämällä EMIT-korttia nollaleimasimessa (noin 5 sekuntia, 3-5 väläystä), jonka irroituksesta alkaa lähtöaika.
  6. Rastit kierretään numerojärjestyksessä (1-2-3…), ja lisäksi kartalla on tarvittaessa rastimääritteet, joista selviää tarkempi rastileimasimen koodi rastilla. EMIT-kortilla on leimattava jokaisella rastilla.
  7. Viimeisen rastin jälkeen sinun on vielä leimattava maalialueella sijaitsevassa maalileimasimessa, jolloin myös ajanotto päättyy.
  8. Anna lopuksi EMIT-korttisi maalitoimitsijalle, joka kirjaa kortin tiedon mtr-tulostimeen ja/tai tietokoneelle lukijaleimasimella. Sinulle tulostetaan pieni lappu, josta ilmenee loppuajan lisäksi myös rastiväliajat.
  9. Muista ilmoittautua toimitsijoille jos keskeytät tai terveydentilasi heikkenee. Ennen kotiinlähtöä tai mikäli et käyttänyt radalla EMIT-korttia, muista merkitä itsesi saapuneeksi ilmoittaumislistassa.

EKSYMISTILANTEISSA, kannattaa etsiä ja kysellä toisilta metsässä liikkuvilta omasta sijainnistasi. Rauhoita mielesi, tarvittaessa palaa edelliseen kohteeseen, etsi isoja tai muutoin selkeitä (aukot, tornit, vesistöt…) maastonkohteita kartalta ja suuntaan niitä kohti. Kartan suuntaamisessa kompassi sekä selkeät maastonkohteet auttavat paljon. Hiljalleen pääset kartalle. Voit myös soittaa, jos sinulla on puhelin mukanasi.