Omatoimirastit

Kevään aikana jaosto tarjoaa omatoimirasteja koronatilanteen takia. Viiskuntarasti alkavat rajoitteiden poistuttua, ja siitä tiedotetaan erikseen.

Rasteja tullaan järjestämään kevään ajan siten, että rastiliput ovat 1-2 viikkoa samalla paikalla, ja maastoa vaihdellaan eri alueille. Päivät ja maastot tarkemmin alempana olevasta omatoimirasti-kalenterista. Koulujen läheisyyteen pyritään saamaan maksuttomia ja helppoja ratoja etäkoululaisten käyttöön.

TURVALLISUUSOHJEET OMATOIMISUUNNISTUKSEEN
Kaikkien vastuulla on noudattaa ohjeita: rasteille saa tulla vain terveenä, vältä ruuhkaa kaikissa mahdollisissa paikoissa (pidä riittävä etäisyys muihin liikkujiin), älä kosketa rastilippua rastilla, mahdollisuuksien mukaan pidä aina hanskat kädessä ja rastien lopuksi vältä tarpeetonta oleilua alueella. Muista pestä kotona kädet ennen ja jälkeen rastien.

Lisäksi on hyvä ilmoittaa metsärasteille lähdöstä omaisille. Kännykkää on suositeltava pitää mukana, koska alueilla ei ole valvontaa seuran toimesta.

Suunnistusliitto (16.3.) ohjeisti seurojen omatoimista suunnistusta:
Erityisesti on huolehdittava, ettei asetettua kokoontumisrajoitusta rikota missään suunnistustoiminnassa.

  • Toistaiseksi ohjattuja yhteisharjoituksia ei tulisi järjestää, vaan ohjeistaa harrastajia mahdollisuuksien mukaan omatoimiseen suunnistamiseen yleisiä viranomaisten ohjeita noudattaen.
  • Seurojen ei suositella järjestävän avoimia suunnistusharjoituksia tai kuntosuunnistuksia, joissa karttojen jako tms. on yhdessä paikassa edes rajatulla aikavälillä, jotta annettuja rajoituksia kokoontumisesta ei rikota ja tarpeettomat lähikontaktit vältetään. Mahdollinen karttojen toimitustapa osallistujille tulee suunnitella ja toteuttaa huolellisesti. Myös 13.3.2020 annetun ohjeen asiat on edelleen syytä huomioida.
  • Seuravalmentajien ja -ohjaajien tulee ohjeistaa urheilijoita ja harrastajia omatoimisessa harjoittelussa siten, että kokoontumisrajoituksia ei rikota. Ohjeistuksessa on huomioitava, että mahdollisille kiintorasteille tai ns. taitopankkiharjoituksiin mennään porrastetusti ja toimitaan vastuullisesti lähikontaktit välttäen. Yhteiskyytejä tulee välttää ja ohjeistusta käsihygienian suhteen korostettava.
  • Lisätietoa koronaviruksesta: THL koronavirus-infoSuomen Suunnistusliitto

RADAT JA RASTIT
Jokaisessa maastossa on käytössä vähintään 4-6 ratavaihtoehtoa (1,5-6 km A-C, pitkiä ratoja, myöhemmin RR ja TR), joista osa aloitteleville tai perheille tarkoitettuja kärryillä edettäviä ratoja. Pisimmät radat ovat myös vaativimpia.

Karttaan merkityille kielletyille alueille, kuten pelloille, pihoille jne. meno on ehdottomasti kielletty. Opiston piha-alueilla juoksu on sallittu. Rastimääritteet (rastinumero ja rastikoodi) on painettu karttaan.
Rasteilta löytyy rastilippu sekä laminoitu lappu, josta selviää rastin numero. Näihin EI saa koskea! Emit-leimaisia ei ole käytössä, mutta ajanotto kannatta itsenäisesti hoitaa, esimerkiksi sykemittarin kautta.

KARTTAMAKSU
Omatoimirasteilla kertamaksu on 6 € / henkilö tai perhe, jonka voi suorittaa alla olevilla maksutavoilla. Alle 20-vuotiaille rastit ovat ilmaisia. Epsu-kortit eivät toistaiseksi ole omatoimirasteilla käytössä! Kertamaksulla saa käyttää kaikkia alueen karttoja.

  • E-passi: Kuortaneen Kunto Ry > Valitse tuote “Viiskuntarastit 6€” tai “Epsu kortti 70€” (jos haluat jo tässä vaiheessa hankkia itsellesi kortin > tarroja tulossa!)
  • Smartum mobiilisovelluksella tai verkkomaksupalvelussa: Kuortaneen Kunto Viiskuntarastit
  • MobilePay maksua valmistellaan.
  • Tilisiirto: Tilinumero FI70 4108 0010 5824 04 > Viestikenttään “Omatoimirastit” ja nimi

KARTAT
Maastoon on tilattavissa ratakarttoja joko sähköisesti itsetulostettavaksi tai valmiiksi tulostettuna (nouto, kuljetus tai postitus on sovittava ilmoittautumisen yhteydessä rastivastaavan Tuomas Mikkolan kanssa). Noudettaessa kartat ovat valmiiksi nimetyssä kirjekuoressa.

TÄRKEÄ – ILMOITTAUTUMINEN JA KARTTOJEN TILAAMINEN SEKÄ TOIMITUS
Rasteille osallistuvan on ilmoittauduttava rastivastaavalle Tuomas Mikkolalle (0504115121 / tuomasmikkola[at]hotmail.com) joko
a) sähköpostitse tai
b) tekstiviestillä (tekstari tai whatsapp)
Viestissä olisi hyvä olla seuraavat tiedot: osallistujan nimi, maasto/kartta, karttalinkin toimitusosoite (email / puhelinnro), ikäryhmä aikuinen tai alle 20v, maksun määrä, maksutapa ja maksupäivä. Paluupostina osallistuja saa linkin pdf-karttoihin. Esim. “Tuomas Mikkola, Aholankangas, tuomasmikkola[a]hotmail.com, aikuinen, 6€ ePassi 5.4.20”

**JOS TARVITSET KARTAT TULOSTETTUNA, valitse halutut radat linkin takana olevista pdf-kartoista, ja toisella viestillä anna ratavaihtoehdot, karttojen lukumäärä ja haluttu toimitusvaihtoehto nouto / postitus / kuljetus, mutta varaudu lisäkustannuksiin 1-2€/toimitus jos postitetaan/kuljetetaan). Maksuton noutomahdollisuus on erikseen sovittavissa osoitteesta Tuomas Mikkola, Kokkilantie 5, Kuortane. Kartat noudettavissa postilaatikosta. Selvitämme myös noutoa paikallisesta liikkeestä.

HUOM! Linkkiä ei saa jakaa eteenpäin. Maksu perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen, ja seurojen varainkeruu mahdollisuuteen, jonka valvomiseen meillä ei ole resursseja. Rastien järjestäminen tuo seuralla myös kuluja niin rastien järjestämisen kuin karttatyön osalta. Tue samalla paikallista urheiluseuraa. Luotamme teihin!

TAPATURMAT JA VAKUUTUS
Mikäli loukkaannut tai saat sairauskohtauksen omatoimisuunnistuksen aikana, ota vakavammissa tapauksissa suoraan yhteys hätäkeskukseen 112, ja pienemmissä pyri palaamaan autolle, tai pyydä apua muilta metsässäolijoilta tai soita tuttavalle avunpyyntö. Hoida vammasi kuntoon ajoissa. Muista, että iltarasteille tai omatoimirasteille ei ole vakuutusta tapahtuman järjestäjän toimesta, vaan jokainen liikkuu omalla vastuulla. Kannatta tarkistaa oma vakuutustaso, tai hankkia esimerkiksi Suunnistusliiton tarjoama Kuntosuunnistajan Sporttiturva-vakuutus (15€/kausi).

OMATOIMIRASTIKALENTERI
(rastien ajankohtia päivitetty 13.4.)

AikaMaasto ja radatOpastus ja lähtöpaikka (ei opasteita)
5.-24.5.Aholankangas, Kuortaneen UrheiluopistoKuortaneen keskusta / Opistotien ja keskustie risteys – lähtö parkkipaikan nurkassa.

Aholankankaan perheradat helppoja perusratoja ja ne ovat maksuttomia ja kaikkien käytössä.
Lataa oma pdf-kartta tästä: perherata1 ja perherata2
13.-24.5.
AmpumarataKT66 Lapuantie 767 kohdalta risteys Kympintielle 1,6 km / Ampumarata ja Ampujien maja – lähtö majan nurkalla
27.4.-24.5.KuljunvuoriKT66 Mäyryn tai keskustan kautta Kuljuntie 147 kohdalta risteys Vedenpuhdistuslaitos, noin 600 m – lähtö vedenpuhdistamon luona

Perheradat helppoja perusratoja ja ne ovat maksuttomia ja kaikkien käytössä.
Lataa oma pdf-kartta tästä: perherata 1 ja perherata 2
30.4.-24.5.Kuortaneenjärven
ympäristö ja keskustaajama
Vappurastit / Valokuvasuunnistus 2 erilaista rataa.
Linkki ohjeisiin ja karttoihin:
https://kuortane.fi/tapahtuma/valokuvasuunnistuksella-kuortanetta-tutuksi-vappuna/
Lisää rasteja tulossa myöhemminViiskuntarastit jatkuvat huhtikuun lopusta alkaen, lisätietoa rasteista http://kuortku.fi/viiskuntarastit2020/
Muutokset rasteille mahdollisia!

LISÄTIETOJA RASTEISTA
Tuomas Mikkola 050 411 5121, Antti Lassila 040 311 4583